سئوال:
مشاور عزیز،
حدود دو سال است که فارغالتحصیل شدهام. درست پس از فارغالتحصیلی، از طریق مرکز کاریابی دانشگاه، شغلی پیدا کردم و از همان زمان در زمینه رشته تحصیلیام کار میکنم. شغلی که دارم فوقالعاده است، اما اخیرا تصمیم گرفتهاند کارکنان را به شهرهای دیگر منتقل کنند. بسیاری از کارکنان بهزودی جابهجا خواهند شد. همه همکارانم در سطوح ارشد کار میکنند و من از نظر سطح شغلی تقریبا از همه پایینترم. من میتوانم از میان سه شهر، یکی را انتخاب کنم اما هیچیک از آنها باب میلم نیست. دوست ندارم منتقل شوم بهخصوص، به سه شهری که به من پیشنهاد شده هیچ علاقهای ندارم.
آن دسته از دوستانم که نمیخواستند به جای دیگری منتقل شوند، جستوجو برای کار جدید را آغاز کردند و توانستند پس از مدتی در شهر خودمان کار پیدا کنند. من هم تصمیم گرفتم به دنبال کار بگردم. {من با Pain Letter هایم موفقیت بسیار خوبی داشتم.} چیزی نگذشت که سه شرکت با من تماس گرفتند و قرار مصاحبه گذاشتند. از بین این سه مصاحبه، مصاحبه با شرکت اول خیلی خوب پیش رفت، دومی بد نبود اما سومی فقط اتلاف وقت بود.
برای مصاحبه سوم، به شرکت مربوطه رفتم، حدود یک ساعت منتظر ماندم و بعد معلوم شد که اشتباهی در زمانبندی پیش آمده و تاریخ مصاحبه روز دیگری بوده است. به خانه برگشتم و منتظر شدم تا دوباره با من تماس بگیرند اما خبری از آنها نشد. اما اولین مصاحبهای که در آن حضور یافتم مربوط به یک شرکت خدمات مالی موفق بود که به دنبال نیروی جدید برای جایگاه کارشناس فروش بودند. این شرکت از جمله شرکتهای معتبر است و کارکنانش باهوش، خوشبرخورد و پر انرژی هستند. آنها پس از اتمام مصاحبه اول، با من تماس گرفتند و قرار مصاحبه دوم را برای دو هفته دیگر گذاشتند. من واقعا هیجانزده هستم. راستش را بخواهید، تا به حال تجربه شرکت در مصاحبه دوم را نداشتهام. در محل کار فعلیام، فرآیند جذب نیرو ساده و غیررسمی بود. نمیدانم در مصاحبه دوم چه چیزی در انتظارم است. چه تفاوتی میان مصاحبه اول و دوم وجود دارد؟ چطور میتوانم خود را آماده کنم و باید منتظر چه باشم؟
پاسخ مشاور:
دوست عزیز، معمولا جلسه دوم مصاحبه، گفتوگویی میان تو و یکی از تصمیمگیرندگان اصلی شرکت است. اگر هنوز با مدیر استخدام دیدار نکردهای، به احتمال زیاد او کسی است که با تو مصاحبه خواهد کرد. مدیر استخدام کسی است که اگر شغل مورد نظر را بپذیری، رئیس آینده تو خواهد بود. اگر قبلا با مدیر استخدام ملاقات کردهای، در مصاحبه دوم احتمالا با مدیر او دیدار خواهی کرد. مطمئنم که در مصاحبه اول لباس مناسب پوشیده بودی و با آمادگی کامل در جلسه حضور یافتی. شک ندارم که به موقع در جلسه حاضر شدهای، ایدهها و سوالات خود را مطرح کرده و گفتوگو را به خوبی پیش بردهای. تو از نخستین مرحله غربالگری با موفقیت بیرون آمدهای. احتمالا بعضی از رقیبان تو نتوانستهاند در مصاحبه اول قبول شوند. واضح است که مسوولان استخدام احساس میکنند که فرد مناسبی برای جایگاه کارشناس فروش هستی و در این زمینه حرفی برای گفتن داری. تو با عملکردت در مصاحبه این پیام را به آنها منتقل کردهای: «من تا حدی نسبت به وضعیت شرکت شما آگاهم و گمان میکنم با توجه به استعدادها و تجربیاتم، میتوانم به شما کمک کنم». اگر آنها این پیام را دریافت نمیکردند، تو قطعا به مصاحبه دوم دعوت نمیشدی.
حالا باید پیام متفاوتی را به آنها منتقل کنی. این پیام میتواند به این شکل باشد: «وقتی به جایگاه شغلی کارشناس فروش فکر میکنم و خودم را در این جایگاه تجسم میکنم، آن را اینگونه میبینم. آینده را اینگونه تصویر میکنم». سپس باید بپرسی: «آیا پیشبینیهای من به انتظارات شما نزدیک است؟» بعد سوالاتی درباره شغل مربوطه و اهداف شرکت بپرس. از آنها بپرس: «چگونه این شغل در دستیابی به اهداف سازمان تاثیر دارد؟» معمولا سطح مصاحبه دوم، کمی از سطح جلسه اول بالاتر است. به اندازه کافی زمان داشتهای که درباره شرکت، جایگاه شغلی مربوطه و عملکردت فکر کنی، خودت را در جایگاه کارشناس فروش تجسم کنی و مشکلات و چالشهای احتمالی را پیشبینی کنی. حالا وقت آن رسیده که سر اصل مطلب بروی و موضوعات مهم را مطرح کنی. اگر درباره حقوق و دستمزد حرفی به میان نیامده، باید صحبت آن را پیش بکشی. سپس درباره موانع و مشکلاتی که آنها را به جذب نیروی جدید وادار کرده سوال بپرس و بگو که چگونه میتوانی در رفع این مشکلات به آنها کمک کنی.
زمان سرمایه است و حالا که داری زمان خودت را صرف شرکت در مصاحبه دوم میکنی، باید از ادامه ماجرا مطلع شوی. از مسوول مصاحبه بپرس: «مرحله بعدی چیست؟ آیا چیزی هست که نیاز به توضیح داشته باشد؟» پس از اتمام مصاحبه، وقتی به خانه بازگشتی، هر آنچه که به یادت مانده بنویس. با یکی از نزدیکانت درباره مصاحبه صحبت کن. برداشت و احساس کلیات را درباره مصاحبه بنویس. موضوعاتی که عنوان شد، احساسی که طی مصاحبه و پس از آن در تو ایجاد شد، افکاری که به ذهنت خطور کرد، حسی که نسبت به شغل مربوطه، کارکنان و مدیر آیندهات داشتی، همه را یادداشت کن. مدیر استخدام مهمترین فردی است که با او ملاقات خواهی کرد. احساس رضایت از شغل و موفقیت تو تا حد زیادی به او و انرژی میان شما دو نفر بستگی دارد. فراموش نکن تنها شرکتها نیستند که با تو مصاحبه میکنند. تو نیز با آنها مصاحبه میکنی. مصاحبه یک فرآیند دوطرفه است. استحقاقش را داری با کسانی کار کنی که تو را درک میکنند. فراموش نکن که هر کسی استحقاق تو را ندارد.
- در مورد پیشنهاداتی که مشاوران خارجی ارائه کردهاند، قبل از پذیرش و بهکارگیری این پیشنهادات، بررسی کنید که آیا با توجه به شرایط و بافت اجتماعی - اقتصادی کشورمان، اجرای این پیشنهاد به مصلحت است. این وبلاگ مسئولیتی در قبال کاربرد این پیشنهادات توسط خوانندگان ندارد.
- لطفا نظرات و تجربیاتتان را با خوانندگان وبلاگ در میان بگذارید.