معرفی Airtable: ترکیبی از اکسل و شیرپونت

Airtable یک سرویس همکاری ابری است که در سال ۲۰۱۲ تاسیس شده است. Airtable ترکیبی از صفحه گسترده (مثل Excel)، با ویژگی های یک بانک اطلاعاتی (مثل Access یا SharePoint)،فیلدهای یک جدول Airtable شبیه به سلولهای صفحه گسترده هستند، اما فقط محدود به عدد و متن و فرمول نیستند بلکه انواع می توانند “چک باکس” ، “شماره تلفن”، “لیست کشویی”ُ … باشند و یا حتی تصویر و یا فایل باشند. کاربران می توانند یک بانک اطلاعاتی ایجاد کنند، انواع ستون ها را تنظیم کنند، رکورد اضافه کنند، جداول رو به یکدیگر پیوند بززند، همکاری کنند (برای مثال کامنت گذاری روی یک رکورد)، رکوردها رو مرتب کنند و View ها رو در وب سایتهای دیگه منتشر کنند. – ویکی پدیا

چند ماه پیش با یه اپلیکیشن تحت وب آشنا شدم و فورا عاشقش شدم.
اول یه مقدمه کوچیک بگم تا بعدش برم سراغ اصل مطلب.

اینجوری بگم که حتما همتون با Excel کار کردید و میدونید چقدر قوی، منعطف و تقریبا همه فن حریفه (از کارهای روزمره بگیر تا کارهای پیچیده تری مثل تحلیلها و آزمونهای آماری، شبیه سازی، تحقیق در عملیات، … اکسل میتونه تا حدی به عنوان بانک اطلاعاتی هم به کار برده شه ولی خوب چندان تو این زمینه قوی نیست.

بنابراین بعضی از شما بعدش سراغ Access رفتید و با خودتون گفتید، ایول چقدر خوبه ولی حیف که برای جاهایی که محدودیتهای عمده ای برای استفاده چند کاربره (Multi User) و استفاده تحت وب داره. بنابراین به درد Collaboration نمیخوره

بعدش تعداد کمتری (مثل من) شانس آشنایی و کار با SharePoint رو داشتید که یه جورایی Excel و Access رو تو جیبش میگذاره و انواع کاربردها رو داره، از اینترنت و اینترانت گرفته تا سیستم مدیریت مدارک (DMS) و سیستم مدیریت دانش و … ولی حتما حس کردید که خروجی کار (به خاطر سیستم Templating پیچیده اش) یه چیز کسل کننده است. اونهایی هم که خودشون ادمین یا سوپریوزر SharePoint نبودن، احتمال زیاد اینترانت شرکتشون با SharePoint ساخته شده و با ظاهر تکراری و خسته کننده اش آشنا هستند (من برای اینترانت استارت آپ خودمون از WordPress استفاده کردم و اغلب کسایی که اینترانتمون رو دیدن گفتن از SharePoint زیباتر و کاربردی تره).
یه محدودیت دیگه SharePoint اینه که بر خلاف اکسل و اکسس که نیازمندیهای نرم افزاری و سخت افزاری خاصی ندارند و میشه رو ویندوز خونگی یا Professional نصبش کرد، نیاز به نصب و پیکربندی Windows server و Web server و SQL server و حداقل ۱۲ گیگ رم داره. بنابراین خیلی ها حوصله نمیکنن این نرم افزار خوب رو نصب کنن و شروع کنند به یاد گیریش تا بعدا تو کارهای شرکت ازش استفاده کنند. نسخه Cloud آفیس هم که پولی و پلن محدودتر ولی رایگان نداره که بشه تست و استفاده اش کرد.

عضویت در Airtable


اینجاست که Airtable وارد میشه. تو خیلی چیزها شبیه شیرپوینته، ولی مزایای زیر رو هم داره:

  1. یه پلن رایگان خیلی خوب داره، و توش میشه بینهایت Base ایجاد کرد (Base مفهومیه تقریبا معادل فایل اکسس یا زیر سایت در شیرپوینت)
  2. ظاهرش خیلی شبیه صفحه گسترده اکسله. همچنین از شیرپوینت خیلی خوشگل تره و کار باهاش خیلی راحتتره (به قول معروف شیطون تو جزئیاته و ذکر این همه جزئیات ممکنه حوصله سر بر باشه)
  3. فیلدهای خیلی متنوعی داره. برای مثال فیلد Attachment. بله بر خلاف اکسل میشه به سلول چند تا فایل pdf و عکس پیوست کرد! (تازه وقتی دیدم فیلدهایی مثل لینک به جداول دیگه، collaborator رو دیدم داشتم بال در می آوردم.)
  4. از Grouping و Filtering عالیش که بگذریم، View های خوبی داره، از لیست (Grid) گرفته تا گالری و تقویم و فرم و کانبان.
  5. بله کلمه آخر خط قبل رو درست خوندید. بنابراین خیلی راحت میشه باهاش اپلیکیشنهایی مشابه Trello (زیرساخت توسعه محصول و وسیله هماهنگی تیمهای استارت آپی …). یعنی برای کارها وضعیت (مثلا Backlog, Planned, in progress, test, done) تعریف کرد و گردش کار و وضعیت کارها رو به صورت بصری دید.
  6. و خیلی کارهای دیگه از برنامه ریزی رویدادهایی مثل عروسی یا کنفرانس گرفته تا bug tracking (معادل Jira) و CRM (معادل salesforce)

خلاصه اش اینه که اگه یه تیم استارت آپی و یا شرکت کوچیکی هستید که از پس هزینه های نصب و نگهداری سرور و شیرپوینت و یادگیری نرم افزارهای مختلف دیگه (اگه شما هم مثل خیلی های دیگه مستر کارت نداشته باشید، مجبورید برید سراغ تسکولو، هلو و راهکارها سیستم)، حتما Airtable رو امتحان کنید و ممنون میشم که با دعوتنامه من این کار رو انجام بدید.

حتما بعدها بیشتر درباره این وب اپلیکیشن می نویسم.

2 دیدگاه دربارهٔ «معرفی Airtable: ترکیبی از اکسل و شیرپونت»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا