در راه رفتن به جلسه راه اندازی (Kick-off Meeting) پروژه پیاده سازی مدیریت دانش در بخش نفت و گاز مپنا بودم و با خودم می گفتم: چند جلسه این مشاورها می آیند و به تفصیل درباره دانش آشکار و ضمنی و Nonaka و سایر مقدماتی که همه بلد هستند حرف می زنند و من هم در جلسه چرت می زنم و خستگی در میکنم. ولی از همان جلسه اول غافلگیر شدم. در این جلسات بود که با آقایان مهندس وحید اسلامی و میلاد پدیدارفرد آشنا شدم و به نظرم کاملا با سواد و حرفه ای آمدند. به نظر من مدیریت دانش را قورت داده اند و به خوبی از چهارچوبها و مدلهای Siemens و سازمان بهره وری آسیا الگو گرفته اند. خلاصه اینکه برای حرف مفت زدن پول نمی گیرند.
ترجمه شان از استاندارد ۳۰۴۰۱:۲۰۱۸ (الزامات سیستمهای مدیریت دانش) را هم دیده ام، ترجمه روان و خوبی است.
فقط دو مشکل در کارشان دیدم:
- به نظرم در جلسات قبلی به خوبی مدیریت ارشد شرکتها را در این زمینه توجیه نکردند: یعنی ارتباط مدیریت دانش و شایستگیهای محوری. که آن هم احتمالا بیشتر به بی توجهی مزمن مدیریت ارشد شرکت به این نوع مباحث و کم توجهی مدیران طرح و برنامه (مهندس صنایع ها) به بحث شایستگیهای محوری بر میگردد و شاید زیاد نتوان در این خصوص به مشاور خرده گرفت.
- خودشان در عمل از امکانات وب در مدیریت دانش استفاده چندانی نمی برند. برای مثال چند بار به ایشان پیشنهاد دادم سایتشان را به رایگان طراحی مجدد کنم و ضمنا برایشان یک اینترانت (با امکاناتی مانند تالار گفتگو و پروفایل کاربران و …) راه اندازی کنم، ولی هر بار دلایلی ذکر کردند و موضوع را به تعویق انداختند. البته بعد از شیوع کرونا، جدیدا کارگاه هایشان را به صورت آنلاین برگزار می کنند. برای مثال این کارگاه ۸ ساعته که در اواسط مرداد برگزار می شود.
خلاصه اگر خواستید مدیریت دانش را پیاده سازی کنید و مشاور لازم داشتید، حتما این تیم حرفه ای را در نظر داشته باشید.
به روز رسانی ۲۹ دی ۹۹: مشاهده و دانلود دستورالعمل مدیریت دانش در دستگاههای اجرایی که در تاریخ ۱۳۹۹/۱۰/۲۷ به تصویب شورای عالی اداری رسید.