بهترین رژیم غذایی برای داشتن کلیه سالم (بایدها و نبایدها)

آخر هفته قبل از کمر درد زیاد راهی بیمارستان شدم و فهمیدم دچار سنگ کلیه شدم. کاش از قبل رژیم غذایی مناسبی رو رعایت می‌کردم. از جمله رژیم پیشنهادی زیر از سایت سالم زیبا:


تغذیه سالم یکی از مهمترین فاکتورهای مهم برای زندگی سالم است. در واقع یک رژیم غذایی سالم علاوه بر تامین نیازهای بدن، از پیشرفت بیماری هایی همچون نارسایی های کلیه جلوگیری میکند. از سوی دیگر کلیه ها منجر به نگهداشت تعادل مثبت مواد مغذی و مواد معدنی در بدن شما می‌شوند. در صورت ابتلا به بیماری های کلیه، تعادل مثبتی وجود نخواهد داشت. در این مقاله رژیم غذایی مضر برای کلیه و بیماری های کلیه برای شما جمع آوری شده است.

میزان دریافت مواد معدنی برای کلیه

مصرف مقدار مناسب و صحیح از پروتئین، سدیم، پتاسیم و فسفر می‌تواند به کنترل تجمع مواد زاید و مایعات در خون شما کمک کند. چرا که کلیه‌های شما نمی‌تواند مواد زاید و مایعات اضافی را از بدن شما دفع کند.

۱- پروتئین: بدن شما به پروتئین نیاز دارد. نیاز به پروتئین برای ساختن ماهیچه،بازسازی بافت‌ها، مقابله با عفونت و .. می‌باشد. در صورت دریافت پروتئین اضافی مواد زاید تولید و در خون شما جمع میشود و کلیه شما نمیتواند آن را دفع کند. بنابراین بهتر است برای دریافت پروتئین روزانه خود با یک متخصص صحبت کنید.

۲- سدیم: مصرف سدیم اضافی می‌تواند منجر به تجمع مایعات در بدن، ورم، بالارفتن فشارخون و فشار مازاد بر قلب شما شود. نیاز است مصرف سدیم در نارسایی کلیه محدود شود.

۳- فسفر: زمانیکه عملکرد کلیه شما کم می‌شود، فسفر اضافه می‌تواند در خون تجمع پیدا کند. سطح بالای فسفر منجر به ضعیف شدن استخوان می‌شود.

۴- پتاسیم: پتاسیم در عملکرد ماهیچه‌ها از جمله ماهیچه‌های قلب، نقش دارد. مقدار پتاسیم خیلی کم یا خیلی زیاد در خون بسیار خطرناک است. مقدار پتاسیم مورد نیاز شما بسته به عملکرد کلیه شما و داروهایی که مصرف می‌کنید، متفاوت است. بنابراین با پزشک خود مشورت کنید.

۵- کلسیم: منابع غذایی کلسیم اغلب منابع خوبی از فسفر هم هستند. درصورتیکه نیاز به محدود سازی کلسیم باشد، باید متخصص تغذیه این موضوع را به اطلاع شما برساند.

رژیم غذایی نامناسب برای کلیه

۱- جوش شیرین: جوش شیرین هیچ ارزش غذایی ندارد، به صورت طبیعی یا شیمیایی تولید می شود. دارای کالری زیاد است و موجب اضافه وزن ناخواسته می گردد. معمولا ۳۵۰ سی سی کوکاکولا ۱۵۲ کالری دارد و معمولا این مقدار نوشابه در بین بسیاری به عنوان یک نوشیدنی کم بدون توجه به جوش شیرین آن در نظر گرفته میشود. مطالعات نشان میدهد، جوش شیرین فرد را به شرایطی مانند پوکی استخوان، بیماری کلیوی، سندرم متابولیک و مشکلات دندان مبتلا می کند. جوش شیرین یا نوشابه رژیمی ممکن است کالری کمتری داشته باشد، اما همچنان هیچ ارزش تغذیه ای ندارد و اغلب حاوی مواد افزودنی، از جمله شیرین کننده های مصنوعی است. به جای نوشابه از آب استفاده کنید، اگر طعم آب ساده را دوست ندارید، به آن یک یا دو تکه میوه تازه اضافه کنید تا به آن طعم اضافه کنید.

۲- فرآورده های گوشتی (سوسیس و کالباس): گوشت فرآوری شده می تواند منابع قابل توجهی از سدیم و همچنین نیترات باشد که با سرطان مرتبط است. گوشت گوسفندی تازه، بوقلمون تازه یا مرغ تازه و همیشه گوشت کم سدیم و کم نیترات را انتخاب کنید.

۳- کره: کره از چربی های حیوانی ساخته شده است و حاوی سطح بالای کلسترول، کالری و چربی اشباع است. مارگارین نیز از روغن گیاهی ساخته شده است و درای چربی های خوب بیشتری است، اما ممکن است انتخاب خوبی نباشد، زیرا اغلب حاوی چربی های ترانس است. در صورت امکان از روغن کانولا یا روغن زیتون استفاده کنید. اگر شما دنبال روغنی برای مالیدن روی نان برای استفاده مثلا با عسل، هستید از روغن های کم کالری با ترانس پایین استفاده کنید.

۴- سس ها: یک قاشق غذاخوری سس مایونز حاوی ۱۰۳ کالری انرژِی است! نه تنها کالری بالایی دارد بلکه حاوی مقادیر بالای چربی اشباع است. سس مایونز کم کالری و بدون چربی در بازار موجود است، اما اغلب سدیم و شکر بالایی دارا است و ممکن است حاوی مواد افزودنی دیگری باشد. ماست کم چربی بهترین جایگزین سالم برای این سس، است که دارای پروتئین بالا است و به راحتی با سالاد مخلوط و آغشته می شود تا به سالاد قوام دهد.

۵- غذاهای منجمد: غذاهای یخ زده یا آماده مانند پیتزا یخ زده و شام های مایکروویوی که با قرار دادن در مایکرویو از حالت انجماد خارج میشوند و آماده مصرف میگردند، اغلب به شدت دیر هضم و سنگین هستند. دیر هضمی می تواند به معنای وجود قند، سدیم و چربی در غذا باشد؛ با این وجود، همه خوراکی های یخ زده اینگونه نیستند، همیشه زمانی که وقت کافی دارید ایده خوب، تهیه غذاهای تازه و کامل است، اما اگر گاهی بی حوصله هستید و در نتیجه غذا های یخ زده و آماده را انتخاب می کنید، برچسب ها را با دقت بخوانید؛ و عناوین “کم سدیم ” یا “بدون سدیم اضافه شده ” را دنبال کنید و از خوراکی های یخ زده قندی یا با نگهدارنده و اضافه شونده ها، پرهیزکنید. به غذای یخ زده میوه و سبزیجات تازه اضافه کنید.

۶- لبنیات: مصرف بیش از اندازه شیر، ماست و پنیر باری سلامت کلیه ها مضر است. این اتفاق به دلیل وجود مقدار بالای محتوای فسفر در این مواد مغذی رخ می‌دهد زیرا منجر به فشار آوردن به کلیه می‌شوند. علاوه بر این، اگر کلیه‌های شما عملکرد خوبی ندارند، یعنی مبتلا به نارسایی کلیه هستید، آنها نمی‌توانند فسفر اضافی را از بدن شما دفع کنند و بدین ترتیب استخوان‌ها به مرور زمان نازک و ضعیف می‌شوند و خطر شکستن آنها هم بیشتر می‌شود.

۷- دانه ها و مغزها: اگر مستعد سنگ کلیه هستید پس مغزها برای شما مناسب نیستند. آجیل و مغزها حاوی دسته‌ای از مواد معدنی به نام اگزالات هستند که در بیشتر انواع سنگ کلیه یافته می‌شود. اگر سابقه‌ سنگ کلیه دارید، مصرف آجیل را خیلی محدود کنید. برای افراد سالم نیز آگاهی نسبت به مصرف غذاهای اگزالات دار اهمیت دارد مثلاً اسفناج، چغندر، چیپس سیب زمینی، سیب زمینی سرخ کرده و برگه‌های جو و گندم.

البته برخی از این خوراکی‌ها مخصوصاً مغزها می‌توانند در یک رژیم غذایی سالم به خوبی جا بگیرند اما نکته‌ اصلی، تعادل است.

۸- کافئین: مصرف طولانی مدت کافئین می‌تواند بیماری مزمن کلیوی را بدتر کرده و احتمال سنگ کلیه را افزایش بدهد. کافئین، تا حدودی مدر است که بر توانایی کلیه‌ها برای جذب آب اثر می‌گذارد. اگر کافئین در حد متعادل مصرف شود و جلوی دسترسی کلیه‌ها به آب کافی را نگیرد مشکل‌ساز نخواهد بود اما مصرف زیاد آن برای کلیه‌ها دردسرساز است.

بایدها و نبایدها در رژیم غذایی

باید هانباید ها
  • انگور قرمز
  • عسل
  • سیر
  • پیاز
  • حبوبات (در حد متعادل)
  • عسل
  • گل کلم
  • فلفل قرمز
  • دارچین
  • روغن زیتون
  • نوشابه و نوشیدنی قندی
  • آووکادو
  • مواد غذایی کنسرو شده
  • نان گندم کامل
  • برنج قهوه ای
  • موز
  • لبنیات
  • پرتقال و آب پرتقال
  • گوشت فرآوری شده
  • زیتون و ترشی، چاشنی
  • اسفناج و چغندر و سبزیجات
  • سیب زمینی و سیب زمینی شیرین
  • گوجه فرنگی
  • غذاهای بسته بندی شده، فوری

چگونه کلیه های سالم داشته باشیم؟

  1. سطح کلسترول، فشارخون و بیماری های قلبی خود را کنترل کنید.
  2. سیگار کشیدن یا استفاده از سایر دخانیات یکی از عوامل مهم در بیماری های کلیوی مزمن می باشد. بنابراین بهتر است سیگار را ترک کنید.
  3. بهتر است به اندازه کافی آب بنوشید.
  4. از مصرف داروی بدون تجویز خودداری کنید. آنتی بیوتیک ها و مسکن ها در ایجاد بیماری های کلیه بسیار موثر هستند.
  5. ورزش کردن، به خصوص پیاده روی را جز برنامه های روزانه خود قرار دهید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا