سلسله جستار «بیست و چهار سوگیری شناختی مهم»، توسط آقای بهمن شهری از دانشگاه اوهایوی آمریکا نوشته شده و در BBC فارسی منتشر شده. خوندش رو اول به خودم و بعد به خوانندگان این وبلاگ توصیه میکنم. اگه هر هفته یک بخشش با دقت خونده بشه، یعد از شش ماه تموم میشه.
برای مثال خوبه که در طول هفته، مشکلات و تعارضات فعلی و قبلی خودمون رو مرور و ثبت کنیم، و ببینیم که هر کدوم از این مشکلات ناشی از کدوم یک از این سوگیری ها بوده. از اونجا که تقویت خودآگاهی، اولین و مهمترین مهارت در پرورش «هوش هیجانی» است، انجام این تمرین ۶ ماهه میتونه خیلی مفید باشه.
این نوشته ها با دو مقدمه شروع میشن:
سوگیریهای شناختی (Cognitive Biases) خطاهایی هستند ذهنی، که به صورتی نظاممند به گرایش، نگرش، وهم یا باوری غلط منجر میشوند و در تصمیمگیری، استدلال، ارزیابی، یادآوری، ادراک و شناخت افراد تاثیر میگذارند.
شواهد فراوان حکایت از آن دارد که آنچه خودآگاهی می نامیم روایتی بیش نیست. بر اساس یافته های جدید علوم شناختی، در حقیقت ذهن، بهترین روایتی را که خوشایند ماست میسازد و ما آن روایت را خودآگاهی میپنداریم. پرسشگری مدام درباره باورها، انتخابها و قضاوتهای خویش بهترین ابزار است تا روایت ذهن را به واقعیت جهان خارج نزدیک کنیم.
در این میان شناخت این سوگیریها نتایج عملی فراوانی دارد از جمله:
- افزایش توان مدیریت زندگی روزمره
- بهینهسازی فرایند تصمیمگیری
- افزایش درک ارتباط بین نسلی
- ابزار خودشناسی
- درک بهتر اخبار و اطلاعات
- تقویت آزاداندیشی
و بعد ۲۴ سوگیری شناختی به شرح زیر تشریح میشن:
- لنگر انداختن
- راه حل دمِ دست
- اثر چشم و همچشمی
- اعتقادگرایی
- نقطه کور تعصب
- پشتیبانی از انتخاب
- خوشهانگاری
- محافظهکاری
- فروپاشی انگاری
- قالببندی
- انگ بیدرنگ
- پَسنگری
- پیوندانگاری
- منفینگری
- اثر شترمرغ
- نتیجهنگری
- اعتماد به نفس کاذب
- نوآوریگرایی
- تازگیانگاری
- ادراک گزینشی
- خودخدمتگرایی
- همپوشانیگرایی
- دوامنگری
- بردباختانگاری